Blog

MINDEN FAFAJTA JÓ TÜZELŐNEK?

Milyen kritériumokat vegyünk figyelembe a tűzifa megvásárlása előtt? Számos ismétlődő, de akár új kérdések is felmerülhetnek bennünk a tűzifa kiválasztását megelőzően.

Nem mindegy, hogy közvetlenül a téli időszak megkezdése előtt vásárolunk, vagy esetleg jóval előre gondolván tavasszal, illetve nyáron.

Talán nem árt folyamatosan időről- időre kiemelni, hogy a hónapokkal, nem ritka esetben akár egy évvel előre megvásárolt tűzifa aranyat érhet. A hideg téli időben megrendelt tüzelő, mégha nem friss vágású fáról is beszélünk, nem tud versenybe szállni a jól kiszáradt tűzifával.

A jó tűzifa szó alatt, mindenek előtt a kemény lombos fákat értjük. Tölgy, gyertyán, akác, cser, kőris, juhar és a bükk fát.

Bár még mindig keresett lehet a fenyő is, ez utóbbinak azonban a fűtőértéke, jóval elmarad a már említett fajtákhoz képest. Nyomottabb áron juthatnak hozzá a vásárlók, mégsem egy kedvelt fajta.

Anyagi megfontoltságból a mázsára vásárolt, friss vágású fa nem kifizetődő.

A régi vágású, de frissen feldolgozott fa azonban, hibátlan téli tüzelőt biztosíthat.

Helytakarékosság és felhasználás szempontjából a hálós kaloda, illetve a kézzel rakott kalodás fa tökéletes segítséget nyújthat. Könnyen leemelhető, nem esik szét, darus autóval a megfelelő helyre tudják kérni a tűzifa lerakását a vásárlók.

A kézzel rakott fa esetében az úgy nevezett “légüres tér” létéről, bátran győződjön meg a fa megrendelése előtt. A hálós kalodás tűzifánál, ömlesztve kerül a tüzelő a hálóba, mennyisége itt is jól láthatóvá válik.

A rönkben vásárolt fánál a kivágást követően, köbözik a rönköket. Tehát a fa térfogata így is nyomon követhető. Kivételt képez az egy méteres rönkben vásárolt tűzifa, ilyenkor könnyű szerrel lemérhető, ellenőrizhető a vásárló számára is.

A körültekintő vásárlás, minden esetben kifizetődő!